Přitopte si v rukavičkách

25.10.2017
Citace:
Transforming Commercial Textiles and Threads into Sewable and Weavable Electric Heaters, Lushuai Zhang, Morgan Baima, and Trisha L. Andrew, ACS Applied Materials & Interfaces 2017 9 (37), 32299-32307 , DOI: 10.1021/acsami.7b10514
Zdroj
Chemická struktura poly(3,4-ethylenedioxythiofenu).

Elektricky vodivý textil umožní, abychom si v šatech přitopili. Rukavice s ohříváním prstů zhotovili na University of Massachusetts at Amherst. Vlákna běžné bavlněné tkaniny pokryli vrstvou vodivého polymeru poly(3,4-ethylenedioxythiofenu). Chemickou strukturu vidíme na obrázku. Při zapojení standardní knoflíkové baterie protéká proud vodivou vrstvou. Protože je tenká, a má tudíž velký odpor, přemění elektřina na teplo, zvané Joulovo.

Chemická struktura trichloro(3,3,4,4,5,5,6,6,7,7,8,8,8-tridekafluorooktyl)silanu.Abychom nedostali ránu, vodivý polymer pokrývá izolační vrstva z trichloro(3,3,4,4,5,5,6,6,7,7,8,8,8-tridekafluorooktyl)silanu (chemická struktura viz obr.). Obě vrstvy vznikají postupným napařením na běžnou tkaninu. Vodivý polymer vzniká oxidací 3,4-ethylenedioxythiofenu pomocí chloridu železitého FeCl3 v plynné fázi.

Infračervených snímek nevyhřívaných (vlevo) a vyhřívaných (vpravo) rukavic (obr. University of Massachusetts at Amherst). Na obrázku vidíme infračervených snímek nevyhřívaných (vlevo) a vyhřívaných (vpravo) rukavic (obr. University of Massachusetts at Amherst). Mají třívrstvou strukturu. V kontaktu s pokožkou jsou běžné jemné bavlněné rukavice. Na nich jsou další z téhož materiálu, jejichž prsty jsou obšity vodivou tkaninou. Jako nit a připojení k baterii slouží jemné měděné drátky. Povrch překryjí hedvábné rukavičky.

O dalších plánech http://www.umass.edu/newsoffice/article/electrically-heated-textiles-now-possiblehovoří jedna z autorek projektu, Trisha L.Andrew:? „Rádi bychom zákazníkům nabídli hotový produkt během několika příštích let. Odhaduji, že prototyp budeme mít do dvou let a výrobek pro trh za pět let.“

 
Odeslat komentář k článku "Přitopte si v rukavičkách "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Přitopte si v rukavičkách " e-mailem

Diskuse/Aktualizace